Biuro do Spraw Substancji i Preparatów Chemicznych

Otwórz stronę: biuletyn informacji publicznej
| English version

Aktualności

Call for evidence - sole kobaltu(II)

(18.09.2017)

Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA) zaprasza przedstawicieli państw członkowskich, przedsiębiorców, organizacji oraz wszelkich zainteresowanych stron do przedstawienia dowodów („call for evidence”) w procesie przygotowania wniosku w sprawie ograniczeń dla soli kobaltu (II) w zastosowaniach przemysłowych i profesjonalnych:

  1. Siarczan kobaltu(II), CAS 10124-43-3 WE 233-334-2,
  2. Chlorek kobaltu(II), CAS 7646-79-9, WE 231-589-4,
  3. Azotan kobaltu(II), CAS 10141-05-6, WE 233-402-1,
  4. Węglan kobaltu(II), CAS 513-79-1, WE 208-169-4,
  5. Octan kobaltu(II), CAS 71-48-7, WE 200-755-8.

ECHA na wniosek Komisji przygotowuje dokumentację w sprawie planowanych zmian przepisów załącznika XVII i na obecnym etapie prac doprecyzowuje zakres potencjalnych ograniczeń.

Celem konsultacji jest zebranie informacji m.in. na temat warunków stosowania soli kobaltu(II), szczególnie w zastosowaniach jako półprodukty, dostępności substancji alternatywnych i technologii, kosztów związanych z ich zastąpieniem czy też stosowanych ilości z podziałem na różne sektory.

Informacje należy składać wykorzystując bezpośredni dostęp do kwestionariusza opublikowanego na stronie ECHA, link do strony TUTAJ.

Konsultacje rozpoczęły się w dniu 28 czerwca 2017 r. i będą trwały do 28 września 2017 r.

Zalecamy Państwu czynny udział w powyższych konsultacjach. Przekazane prze Państwa informacje mogą mieć istotny wpływ na przygotowywaną przez wnioskodawcę dokumentację dotyczącą przyszłych ograniczeń dotyczących produkcji, wprowadzania do obrotu i stosowania niektórych substancji, mieszanin i wyrobów określonych przepisami załącznika XVII REACH.


 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie