Biuro do Spraw Substancji i Preparatów Chemicznych

Otwórz stronę: biuletyn informacji publicznej
| English version

Aktualności

Zaproszenie do składania dowodów - ołów i jego związki

(15.07.2019)

Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA) zaprasza przedstawicieli państw członkowskich, przedsiębiorców, organizacji pozarządowych, naukowców, stowarzyszeń zawodowych oraz wszelkie inne zainteresowane strony do przedstawienia dowodów („call for evidence”) w procesie ponownej oceny odstępstw od pozycji 63 załącznika XVII do rozporządzenia REACH dotyczących ołowiu i jego związków.

Komisja Europejska zwróciła się do ECHA o ocenę obecnych ograniczeń dotyczących ołowiu w wyrobach dostarczanych ogółowi społeczeństwa do dnia 4 listopada 2019 r. Zgodnie z ust. 9 pozycji 63 załącznika XVII do rozporządzenia REACH Komisja musi ponownie ocenić obecne ograniczenia i w razie potrzeby, odpowiednio zmodyfikować wpis.

Niniejsze zaproszenie nie zastępuje konsultacji publicznych organizowanych przez ECHA na początku procesu ograniczania. Celem tego zaproszenia jest zebranie konkretnych informacji dotyczących: oceny dostępności i przydatności metod analitycznych stosowanych przy ustaleniu szybkości uwalniania ołowiu z wyrobów; oceny nowych informacji naukowych, w tym dostępności alternatyw dla ołowiu w wyrobach takich jak: klucze, zamki i kłódki, instrumenty muzyczne,  wyroby religijne i przenośne baterie węglowo-cynkowe i ogniwa guzikowe. Dodatkowo ECHA prosi o przedstawienie oceny prawdopodobnych konsekwencji społeczno-ekonomicznych związanych z potencjalnym usunięciem tych odstępstw.

Konsultacje rozpoczęły się w dniu 10 lipca 2017 r. i będą trwały do 19 września 2019 r.

Więcej informacji na ten temat oraz bezpośredni dostęp do kwestionariusza można znaleźć TUTAJ.


 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie

Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie